MENY

Laos – LIGHT

Upplev det bästa av Laos tillsammans med en engelsktalande guide. Våra LIGHT-resor har ett luftigare program än våra övriga rundresor, och bjuder på en väl avvägd mix av guidade upplevelser och tid för egna upptäckter.

Upplev natursköna Laos. Ett av Asiens riktiga smultronställen, dit många turister inte hittat än. Resan börjar i södra Laos där vi får se vackra vattenfall, magnifika tempelkomplex och färdas med båt på en av Asiens största floder, Mekong. Vi fortsätter till den charmiga världsarvsstaden Luang Prabang där vi lär oss att laga laotisk mat och avslutar med några lediga dagar på egen hand.

11 DAGAR   •   PAKSE – DON KHONG – LUANG PRABANG

Höjdpunkter

 • Vackra vattenfall och fantastisk natur
 • Tempelruinerna Vat Phou
 • Båtturer och övernattning vid Si Phan Don
 • Möten med minoritetsfolk
 • Matlagningskurs
 • Världsarvsstaden Luang Prabang

Program

DAG 1

Avresa från Sverige. Måltider och dryck serveras ombord.

DAG 2 PAKSE

Vi landar i staden Pakse i södra Laos och blir mötta av vår engelsktalande guide. Vi åker direkt till vårt hotell för incheckning och vila. Pakse är vackert belägen vid Mekongfloden och här råder en avslappnad atmosfär. På kvällen äter vi en gemensam välkomstmiddag. Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 3

I dag åker vi till det drygt 100 meter höga vattenfallet Tad Fane. Det ligger på den fascinerande Bolaven-platån och vägen dit går genom vacker natur och landsbygd. På vägen dit stannar vi till i några byar och får en fin inblick i hur olika minoritetsfolk lever här. Vi gör ett besök på en kaffeplantage i byn Paksong, även kallad för det laotiska kaffets huvudstad. Tillbaka i Pakse är resten av dagen programfri. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 4

Programfri dag. Lunch och middag på egen hand. Strosa runt i staden och se de gamla vackra koloniala villorna. Njut av en kall öl på en uteservering eller på en av stadens takrestauranger.

DAG 5 DON KHONG

Vi gör en båttur på Mekongfloden mot Vat Phou, tempelruinerna som finns med på Unescos världsarvslista. Tempelområdet är över 1000 år gammalt och användes av khmerfolket som en plats att helga den hinduiska guden Shiva. Vi fortsätter sedan med båt vidare till Si Phan Don, som betyder 4000 öar och är en labyrint av vattenvägar. Under regnperioden blir Mekongfloden upp till 14 kilometer bred och när vattnet drar sig tillbaka lämnas mängder med små öar och holmar kvar. Den största och mest bebodda ön i området heter Khong Island och här checkar vi in på vårt hotell. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 6 PAKSE

Efter frukost kliver vi ombord på en typisk ”longtailbåt” och kryssar fram längs floden. Vi besöker flera öar, bland andra Det och Som där vi får en fin inblick i livet som fiskare. Vi fortsätter till vattenfallet Li Phi, där den sällsynta Irrawadidelfinen kanske kan skymtas om vi har tur. Sedan åker vi vidare till Khone Phapeng, det största vattenfallet, volymmässigt, på Mekongfloden.

Vi återvänder till Pakse där vi checkar in på vårt hotell igen. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 7 LUANG PRABANG

I dag tar vi flyget till den charmiga staden Luang Prabang, i norra Laos. Staden var en gång kunglig huvudstad och finns uppsatt på Unescos världsarvslista. Atmosfären här är mycket härlig och husen har en unik mix av traditionell laotisk - och fransk kolonial arkitektur. Här finns många mysiga caféer, bagerier och restauranger utmed Mekongflodens strand. Efter att ha checkat in på vårt hotell, promenerar vi runt i staden och ser bland annat det tidigare kungliga palatset, numera Nationalmuseet. Vi ser även landets viktigaste buddhisttempel Wat Xieng Thong. En av stadens huvudgator omvandlas på kvällen till en stor marknad, vilket blir dagens sista besök. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 8

I dag får vi lära oss att laga läcker laotisk mat, tillsammans med en kock. Vi inleder med ett besök på en matmarknad där vi får lära oss om de olika ingredienserna och vad de används till. Sedan tillagar vi några äkta laotiska rätter som vi avnjuter till lunch. Resten av dagen är programfri. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 9

Programfri dag. Lunch och middag på egen hand. Vi rekommenderar att du går upp tidigt, när staden väcks till liv av trummorna som inleder munkarnas morgonrunda. Då får du se när folket skänker dem ris, en minnesvärd upplevelse. Koppla sedan av i hotellets pool eller bara strosa runt i staden och anamma den avslappnade stämningen. Om du inte kan få nog av vacker natur och vattenfall rekommenderas ett besök till Khouang Sy. Här kan man också bada i de turkosa, terrassliknande fallen.

DAG 10

Programfri dag. På eftermiddagen är det dags att säga adjö till detta fantastiska land och vi tar flyget hem till Sverige. Lunch och middag på egen hand. Varför inte förlänga resan med extra dagar i Laos eller med sol och bad i Sihanoukville, Kambodja?

DAG 11

Ankomst till Sverige.

Hotell

KHONG ISLAND / Pon Arena Hotel

Pon Arena Hotel ligger på Don Khong, en av de många öarna i Mekongfloden. Hotellet ligger alldeles vid floden och erbjuder fint inredda rum. Restaurangen serverar lokala och europeiska rätter och har utsikt över floden.

Hotellets hemsida

LUANG PRABANG / Muang Thong Hotel

4-stjärniga Muang Thong Hotel ligger i utkanten av Luang Prabang och ger en boutiquekänsla, byggt kring hotellets utomhuspool. Rummen är inredda med traditionella möbler i mörka träslag. Hotellet har cykeluthyrning och restaurangen serverar bland annat färska fisk- och skaldjursrätter.

Hotellets hemsida

PAKSE / Champasak Grand Hotel

Ståtliga Champasak Grand Hotel ligger alldeles vid Mekongfloden och erbjuder rum med fin utsikt. På hotellet finns en trevlig utomhuspool omgiven av en tropisk trädgård och flera olika restauranger som serverar både lokala, asiatiska och västerländska rätter.

Hotellets hemsida

Vi reserverar oss för ändringar gällande faciliteter och beskrivning. Det händer att vi ibland tvingas byta ut namngivna hotell, men då sker det mot likvärdig eller högre standard. Tänk på att bilder som visar hotellrum, särskilt på hotellets egna hemsida, ibland är missvisande och visar rum med högre standard än standardrum.

Resan inkluderar

 • Flyg i ekonomiklass till Pakse och hem från Luang Prabang.
 • Åtta nätter med del i dubbelrum på hotell av god standard. (Enkelrumstillägg tillkommer för dig som reser ensam).
 • Engelsktalande guide (en i södra Laos och en i norra).
 • Fullständigt program inklusive samtliga entréavgifter.
 • Frukost alla dagar och sex måltider inklusive måltidsdryck (två läsk eller en öl per person).
 • Alla transporter i Laos.
 • Flygskatter och säkerhetsavgifter.
 • Informationspaket.

Övrig information

Observera att det är visumkrav till Laos.
Kostnad för visum ingår ej i resans pris.

I priset ingår ej:
Svensktalande färdledning.
Visum till Laos.
Dricks till chaufförer och guider.

Sagt om resan

När man kommer till Luang Prabang i Laos förstår man varför det är en så omtyckt stad. Den vänliga lokalbefolkningen, den vackra naturen och den fantastiska maten lämnar inte någon besviken. Hit kommer jag definitivt åka igen!
- Mari Ljungström (föräldraledig), Travel Consultant
Hängmattelivet i Laos! Bara hänga i mattan och blicka ut över Mekongfloden. Det händer ganska mycket där vid vattnet. Små longtailbåtar som glider fram för att transportera familjen eller matvaror. De används också till fiske så klart. Ibland kommer ett gäng barn som ska lära sig simma. På kvällen kommer mörkret och med det sover byn, ingen elektricitet finns här. Bara något aggregat som slås på en kort stund. Det är så enkelt och vackert här. Lugnt men ändå en viss ruljans. Ingen stress, kanske känns det så för att jag har semester i min hängmatta
- Marit Jacobs Hanefors, Project Leader

Resor du kanske också gillar