MENY

Smaka på Balkan

Följ med på en resa genom fyra länder på den vackra Balkanhalvön. Denna del av Europa är för många en ännu oupptäckt pärla. Här finns en intressant historia, storslagen natur, många olika kulturer och inte minst – vänliga  människor. I Albanien besöker vi Unescoskyddade städer, övernattar i Valbonadalen och provsmakar lokala specialiteter. I Kosovo spenderar vi en natt i den medeltida staden Prizren och Montenegro bjuder på vackra kuststäder och världsarv. Resan avslutas med dramatisk historia i Bosnien-Hercegovina.

9 DAGAR   •   TIRANA – PRIZREN – VALBONA – BUDVA – MOSTAR – TREBINJE

Höjdpunkter

 • Intressant historia och kultur i fyra olika länder
 • Övernattning i vackra Valbonadalens nationalpark
 • Vinprovning och lokala specialiteter
 • Besök i flera Unescoskyddade städer
 • En programfri dag på Budvanska rivieran

Välj resa

Avresa
Hemkomst
 
 
Pris
 
Avresa 25 sep 2019
Hemkomst 3 okt 2019
Smaka på Balkan SAS/Adria Airways från Stockholm
Fler än 5 platser kvar
15 950 SEK

Guide: Magnus Carlsson

Avresa 25 sep 2019
Hemkomst 3 okt 2019
Smaka på Balkan SAS/Adria Airways från Köpenhamn
Endast 1 platser kvar
16 550 SEK

Guide: Magnus Carlsson

Antal resenärer, kampanjkod etc väljer du i nästa steg

Program

DAG 1 TIRANA

Avresa från Sverige. Vi landar i Albaniens huvudstad Tirana och välkomnas av vår svensktalande guide. Albanien var under lång tid isolerat från omvärlden, framförallt under kommuniststyret. Nu är det ett växande turistmål och fler och fler lockas av dess vackra natur och intressanta historia. Albanien är också ett prisvärt land med en lång och storslagen kust mot Adriatiska havet, vilket inte gör saken sämre. Vi checkar in på vårt hotell och tar sedan en promenad för att bekanta oss med staden. Vi promenerar över det stora Skanderbegtorget, en tydlig påminnelse om det drygt 40-åriga kommuniststyret. Vi ser också Pyramiden, en omdiskuterad byggnad som tidigare var ett museum tillägnat kommunistledaren Enver Hoxha. Vi avslutar promenaden i det trendiga Blloku som tidigare var ett slutet område för högt uppsatta kommunistpartimedlemmar. Nu kryllar det av trendiga barer, restauranger och butiker. Vi fullbordar dagen med en gemensam välkomstmiddag. Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 2

I dag gör vi en dagsutflykt till staden Berat som ligger ca tolv mil söder om Tirana. Staden finns uppsatt på Unescos världsarvslista och är ca 2400 år gammal. Här samsas österländsk och västerländsk kultur och arkitektur. Vi fascineras av de ljusa, fönsterrika husen som klättrar nerför berget mot floden Osum. Vi besöker slottet från 1200-talet som innanför dess murar har både bysantinska kyrkor och osmanska moskéer, ett exempel på den samexistens mellan olika religioner som fortfarande råder i Albanien. Vi äter en traditionell lunch på en lokal restaurang innan vi fortsätter norrut. På vägen stannar vi till på en vingård för provsmakning av albanskt vin. I den tre tusen år gamla kuststaden Durres besöker vi amfiteatern som upptäcktes av en slump av en markägare år 1966. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 3 PRIZREN

Tre mil norr om Tirana ligger den historiska staden Kruja. Staden är högt belägen och födelseort för nationalhjälten Skanderbeg.  Vi besöker slottet och den gamla basaren som funnits här sedan 1400-talet. Här finns fina, handgjorda souvenirer och traditionellt hantverk. Ett köp här är ett bra stöd till lokalbefolkningen. Vi fortsätter till den charmiga staden Prizren i Kosovo där vi spenderar natten. Prizren var en viktig handelsplats under medeltiden och här finns många vackra byggnader bevarade. Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien år 2008, något som Serbien inte accepterar. Men landet är erkänt av en majoritet av världens länder, däribland Sverige. Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 4 VALBONADALEN

I dag fortsätter vi vår resa norrut. Vårt mål är de albanska alperna och Valbonadalens nationalpark. Valbonadalen är en av få orörda platser som finns kvar i Europa. Att komma hit är som att resa tillbaka i tiden, när man levde av jordbruk och fårskötsel. Dalen är mycket vacker med höga, branta berg och grönskande betesmarker och små byar. När vi kommer fram installerar vi oss i ett charmigt och familjeägt pensionat. De som vill gör sedan en vandring i den vackra naturen tillsammans med vår guide. Dagen avslutas med att vi umgås med de gästfria byborna som lagar en traditionell middag åt oss, i sitt hem. Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 5 BUDVA

På morgonen åker vi till Fierze där vi tar färjan söderut till Koman. Under drygt två timmar färdas vi på en reservoar med samma namn. Vi omgärdas av karga, höga raviner och glider fram på grönt, spegelblankt vatten. Vi åker direkt till den tvåspråkiga staden (albanska och italienska) Shkodra där vi besöker det venetianska citadellet och får tid för egen utforskning samt lunch i denna charmiga stad. På eftermiddagen fortsätter vi ca två timmar mot Montenegro och kuststaden Budva där vi checkar in på vårt hotell. Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 6

Montenegro var den minsta delrepubliken i det forna Jugoslavien och blev självständigt först år 2006, eftersom de fortsatt att vara i allians med Serbien efter Jugoslaviens upplösning. Idag har vi en helt programfri dag i Budva. Staden ligger på den Budvanska rivieran och här finns flera vackra stränder, strandpromenad och en mysig gammal stadskärna med smala gränder, trevliga torg och uteserveringar. Det sägs att delar ur filmen ”Pippi på de sju haven” spelades in här. Lunch och middag på egen hand.

DAG 7 MOSTAR

Efter en lugn morgon åker vi vidare. Målet för dagen är staden Mostar i Bosnien Hercegovina men först besöker vi den närliggande Unescostaden Kotor. Här får vi en guidad tur i den gamla stadsdelen som är en av de bäst bevarade medeltidsstäderna vid Adriatiska havet. Vi åker vidare in i Bosnien-Hercegovina som egentligen består av två självstyrande delar (Federationen Bosnien-Hercegovina och Republika Srpska). Landet led stort under Bosnienkriget som började år 1992 och uppdelningen kom till efter fredsavtalet år 1995. Mostar drabbades hårt under kriget och än idag är staden delad mellan kroater och bosniaker. Men Mostar är numera en populär turiststad, delvis på grund av sin vackra och Unescoskyddade bro från 1500-talet, men också för sin osmanska arkitektur. Vi checkar in på vårt hotell och äter en gemensam middag på en lokal restaurang. Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 8 TREBINJE

Vi utforskar Mostar och ser bland annat bron Stari Most och Ceyvan Cehan-moskén. På eftermiddagen fortsätter vi till vårt sista stopp som är staden Trebinje. Staden tillhör faktiskt Republika Srpska och är mycket charmig, belägen precis vid floden Trebisnjica. Staden klarade sig bra under kriget och till skillnad från närbelägna Dubrovnik har den gamla stadsdelens bostäder inte ersatts av souvenirbutiker och hotell. Vi checkar in på vårt hotell och äter en gemensam avskedsmiddag. Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 9

I dag är det dags att säga adjö till Balkanhalvön och nyfunna resvänner. Vi åker till Kroatien och tar flyget från närbelägna Dubrovnik. Ankomst samma dag.

Hotell

BUDVA / Hotel AnitaBUDVA / Hotel Anita
BUDVA / Hotel AnitaBUDVA / Hotel Anita

BUDVA / Hotel Anita

Hotel Anita ligger på den Budvanska rivieran och ett par kilometer från centrala Budva. Hotellet har en restaurang med en rymlig terrass där du har utsikt över havet. Det finns även ett spa att tillgå.

Hotellets hemsida

MOSTAR / City HotelMOSTAR / City Hotel
MOSTAR / City HotelMOSTAR / City Hotel

MOSTAR / City Hotel

Från Mostar City Hotel har du gångavstånd till den historiska och Unescoskyddade bron Stari most. Här finns modernt inredda rum med utsikt över staden. Hotellet har ett SPA och en inomhuspool och fritt Wi-Fi finns att tillgå. I samma byggnad finns en restaurang, butiker och barer.

Hotellets hemsida

PRIZREN / Hotel CentrumPRIZREN / Hotel Centrum
PRIZREN / Hotel CentrumPRIZREN / Hotel Centrum

PRIZREN / Hotel Centrum

Hotel Centrum ligger i de gamla delarna i staden Prizren. Hotellets 51 rum är en mix av traditionell och modern stil. Hotellet har en restaurang och en bar och det finns fritt Wi-Fi att tillgå.

Hotellets hemsida

TIRANA / Hotel AustriaTIRANA / Hotel Austria
TIRANA / Hotel AustriaTIRANA / Hotel Austria

TIRANA / Hotel Austria

Hotel Austria är beläget mycket centralt och ligger endast 400 meter från Skanderbegtorget. Hotellet har en restaurang och en bar och det finns Wi-Fi att tillgå.

Hotellets hemsida

TREBINJE / Hotel LeotarTREBINJE / Hotel Leotar
TREBINJE / Hotel LeotarTREBINJE / Hotel Leotar

TREBINJE / Hotel Leotar

Hotel Leotar ligger i stadens centrum och har 99 rum av olika typer. Här finns två restauranger som serverar lokala och internationella rätter. Alla rum är utrustade med skrivbord, hårtork, säkerhetsbox och Wi-Fi.

Hotellets hemsida

VALBONA / Hotel MargjekaVALBONA / Hotel Margjeka
VALBONA / Hotel MargjekaVALBONA / Hotel Margjeka

VALBONA / Hotel Margjeka

Hotell Margjeka ligger på 1050 meters höjd och i hjärtat av Valbona. Här finns en restaurang som använder lokalt odlade råvaror. Från terrassen kan man få en fin vy över Valbonadalen och omgivningarna. Wi-Fi finns i lobbyn.

Hotellets hemsida

Vi reserverar oss för ändringar gällande faciliteter och beskrivning. Det händer att vi ibland tvingas byta ut namngivna hotell, men då sker det mot likvärdig eller högre standard. Tänk på att bilder som visar hotellrum, särskilt på hotellets egna hemsida, ibland är missvisande och visar rum med högre standard än standardrum.

Resan inkluderar

 • Klimatkompenserat flyg i ekonomiklass till Tirana och hem från Dubrovnik.
 • Åtta nätter med del i dubbelrum på hotell av god standard (Enkelrumstillägg tillkommer för dig som reser ensam).
 • Svensktalande guide.
 • Fullständigt program inklusive samtliga entréavgifter.
 • Frukost alla dagar samt sju måltider exklusive måltidsdryck.
 • Alla transporter och bagagehantering på resmålen.
 • Flygskatter och säkerhetsavgifter.
 • Informationsskrift.

Övrig information

Gruppstorlek: 12–20 resenärer

BOKA RESA