MENY

Normandie med Niklas Kristoffersson

En av världshistoriens mest berömda dagar, den 6 juni 1944, invasionen av Normandie i Frankrike, mer känd som D-dagen, är målet för vår första krigshistoriska resa med Lotus Travel. Under ledning av Niklas Kristoffersson, som ligger bakom podcastserien ”D-dagen”, besöker vi de mest intressanta platserna för allt som ägde rum denna intensiva dag. Vi besöker de fem anfallsstränderna, platserna där fallskärmssoldater stred, tyska artilleriplatser och mycket annat. Niklas Kristoffersson är en av Sveriges främsta experter på D-dagen. Han har ägnat snart fyrtio år åt att studera vad som hände före, under och efter den 6 juni 1944.

5 DAGAR   •   NORMANDIE

Höjdpunkter

 • Det luftburna anfallet mot Pegasus-bron
 • De brittiska anfallsstränderna
 • Det tyska batteriet vid Longues-sur Mer
 • Omahastranden
 • Pointe du Hoc
 • Utahstranden
 • Verklighetens ”Rädda menige Ryan” och ”Band of Brothers”

Program

DAG 1

Avresa från Arlanda med SAS direktflyg till Paris. Anslutningar från Kastrup och Landvetter mot förfrågan. På flygplatsen möts vi av Niklas Kristoffersson som visar oss till vår egen transferbuss med vars hjälp vi tar oss till Bayeaux, en resa på ca tre timmar. Under vägen besöker vi D-dagsmuseumet och britternas krigskyrkogård. Efter incheckning på hotellet samlas vi för en informationsträff och äter en gemensam välkomstmiddag. Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 2

Efter frukost gör vi en kort bussresa till det tyska batteriet vid Lounges sur Mer. Sedan tar vi oss till höjden ovanför Arromanche-les-Bains där vi har en fantastisk utsikt över resterna av den kända Mullberryhamnen som britterna byggde här. I tur och ordning tar vi oss sedan förbi Gold-, Juno- och Swordstränderna med möjlighet att besöka två museer under kaffe- och lunchpauserna som är på egen hand. Dagen avslutas med de brittiska luftburna truppernas attacker på Pegasusbron och Mervillebatteriet. Även här finns möjlighet att besöka två museer innan vi tar oss tillbaka till Bayeaux och vårt hotell. Lunch och middag på egen hand.

DAG 3

Denna dag inleds med att bussen släpper av oss vid det tyska motståndsnästet nummer 60Omahastranden med en fantastisk utsikt över den östra delen av stranden. Sedan går vi gemensamt utmed stranden till motståndsnäste 62 innan vi promenerar upp till den vackra och minnesvärda amerikanska krigskyrkogården där bussen hämtar upp oss igen. Vi stannar kort till vid två platser i den mittersta delen av Omahastranden innan vi äter gemensam lunch.

Efter lunchpausen tar vi ytterligare en promenad på den västra flanken av Omahastranden där vi bland annat ser närmare hur verklighetens ”Rädda meniga Ryan” anfall gick till. Dagen avslutas med en av resans höjdpunkter: Pointe du Hoc. Den 2:a Rangerbataljonens i praktiken meningslösa anfall uppför klippan har blivit en hörnsten i den amerikanska historien om D-dagen. Månlandskapet på ängen bakom strandklipporna är verkligen en upplevelse. Lunch ingår middag på egen hand.

DAG 4

Vår sista dag ägnar vi åt det amerikanska luftburna anfallet under natten den 6 juni 1944. Vi börjar i den 82:a divisionens område och besöker också Sainte-Mère-Église. Bussen tar oss sedan in i den 101:a divisionens stridsområde, där vi bland annat besöker platsen för ”Band of Brother”-kompaniets anfall mot de fyra kanonerna som sköt mot Utahstranden. Lunch äter vi på egen hand i närheten av Utahstranden innan vi besöker det ombyggda museet bredvid strandvallen. Efter det åker vi till Dead Mans Corner och enskilda besök på ett eller två av de museer som finns där. Dagen avslutas med ett besök på den tyska krigskyrkogården vid la Cambe innan bussen tar oss till hotellet. Lunch och middag på egen hand.

DAG 5

På morgonen checkar vi ut och lämnar hotellet för att åka till flygplatsen och hemresa till Arlanda.

Hotell

Campanile Hotel BayeuxCampanile Hotel Bayeux
Campanile Hotel BayeuxCampanile Hotel Bayeux

NORMANDIE / Campanile Hotel Bayeux

Trevligt mellanklasshotell i utkanten av Bayeux. Promenadavstånd (ca två km) till centrum med restauranger och butiker. Hotellet är beläget i lantlig miljö med restaurang och bar.

Hotellets hemsida

Vi reserverar oss för ändringar gällande faciliteter och beskrivning. Det händer att vi ibland tvingas byta ut namngivna hotell, men då sker det mot likvärdig eller högre standard. Tänk på att bilder som visar hotellrum, särskilt på hotellets egna hemsida, ibland är missvisande och visar rum med högre standard än standardrum.

Resan inkluderar

 • Direktflyg med SAS Arlanda–Paris tur & retur i ekonomiklass inkl. skatter.
 • Fyra nätter på 3-stjärnigt hotell i del i dubbelrum inkl. frukostbuffé.
 • Ankomsttransfer från flygplatsen till hotellet.
 • Avresetransfer till flygplatsen.
 • Välkomstmiddag inkl. måltidsdryck.
 • En 2-rätterslunch exkl. dryck.
 • Inträde till tre museum under vistelsen (Merville Gun Battery Museum, Airborne Museum och Museum Utah Beach).
 • Samtliga transporter och aktiviteter angivna i programmet.
 • Svensk guidning av Niklas Kristoffersson enligt program.

Övrig information

Enkelrumstillägg: 2 800 kr/person.
Anslutningsflyg från övriga avreseorter mot förfrågan.

Vi reserverar oss för att det kan förekomma små justeringar i programordningen, utifrån oförutsedda händelser.