MENY

Undersköna Georgien – vinets ursprungsland

Resan är speciellt framtagen för SvD accent. Tillsammans med vår svenska guide får vi upptäcka detta spännande resmål, som är både nära och fjärran. Genom sitt läge mitt emellan Europa och Mellanöstern har Georgien välsignats med en otroligt omväxlande kultur och mat. Här, mitt i Kaukasus undersköna natur, har människor från när och fjärran mötts sedan urminnes tider. I Tbilisi bor vi bekvämt på hotell av mycket god standard, vi äter och dricker gott på väl utvalda restauranger. Georgien anses vara vinets ursprungsland. Här finns åttatusenåriga fynd som påvisar förädling och jäsning av vin i lerkrus, kvevri. Kyrkor, kloster och natursköna upplevelser hinner vi också med. Vi belönas med en bedårande utsikt över Kaukasusbergen när vi åker norröver till byn Stepantsminda.

7 DAGAR   •   TBILISI – STEPANTSMINDA

Höjdpunkter

 • Besök på traditionellt georgiskt varmbadhus
 • Vackra kyrkor och kloster av alla de slag, oftast avlägset belägna på en bergstopp
 • Vinprovning av de unika Kvevri-vinerna
 • Den underbara georgiska maten, på väl utvalda restauranger
 • Kaukasusbergen och dess vyer

Välj resa

Avresa
Hemkomst
 
 
Pris
 
Avresa 5 okt 2019
Hemkomst 11 okt 2019
Undersköna Georgien med SvD accent Turkish Airlines från Stockholm
Fler än 5 platser kvar
16 550 SEK
Avresa 5 okt 2019
Hemkomst 11 okt 2019
Undersköna Georgien med SvD accent Turkish Airlines från Köpenhamn
Fler än 5 platser kvar
16 550 SEK
Antal resenärer, kampanjkod etc väljer du i nästa steg

Program

DAG 1

Avresa från Stockholm med Turkish Airlines till Tbilisi via Istanbul. Mat och dryck ingår på flyget.

DAG 2 TBILISI

Vi ankommer Tbilisi tidigt på morgonen. Vi åker direkt till vårt hotell för att vila några timmar, och äter sedan en rejäl georgisk frukost. Mätta och glada ger vi oss ut på en stadsvandring i en av Europas mest spännande huvudstäder. Tbilisi är en mycket gammal stad och var en viktig knutpunkt för handeln på Sidenvägen. Staden är i dag känd som en smältdegel för alla regionens olika kulturer pittoreskt belägen med berg på tre sidor. Under vår vandring får vi se allt ifrån georgisk-ortodoxa kyrkor till synagogor och moskéer. Naturligtvis kryllar det också av spännande butiker och caféer där vi kan ta en välbehövd paus. Den gamla staden i Tbilisi är mycket kompakt och från vårt centralt belägna hotell är det gångavstånd till allt. Vi tar den moderna linbanan upp till Narikalafortet som tronar högt uppe över huvudstaden. Medan vi färdas uppåt över gamla stans smala gator kan vi se några av stadens traditionella hus med vackert snidade träbalkonger. Väl uppe på fortet bjuds vi på en fantastisk panoramautsikt över staden. Eventuellt hinner vi med lite tid på egen hand. På kvällen samlas vi för en gemensam välkomstmiddag på en mycket uppskattad traditionell georgisk restaurang. Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 3

I dag besöker vi den smakfullt renoverade badanläggningen, där vi får pröva på de undergörande baden i trevligt sällskap. Här finns även en spa-anläggning och finns det lediga massörer så kan man köpa till massage på plats i badhuset. Tbili betyder varm och Tbilisi har fått sitt namn från de hälsogivande varma svavelbaden som finns i staden. Redan på Sidenvägens tid drog dessa bad till sig besökare från när och fjärran. Speciellt välgörande anses vattnet vara för huden. Efter en traditionell skrubbning med hård svamp får du din babyhud åter, dessutom sover du som ett barn efteråt. Än i dag är baden en viktig samlingsplats för lokalbefolkningen. Er guide finns tillgänglig hela dagen redo att ta med er på spännande utflykter i staden när tillfälle bjuds. Vår lunch intas på en av gamla stadens allra finaste vinkällare, här får vi prova det munvattnande georgiska köket. Sedan bjuds på en vinprovning. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 4 STEPANTSMINDA

Efter frukost åker vi norrut mot Kaukasusbergen längs den s.k. georgiska militärvägen, en historisk väg som löper mellan Tbilisi och Ryssland

Detta är en väldigt vacker vägsträcka och vi njuter av vyerna medan vi färdas genom det bergiga landskapet. Vi gör ett stopp vid Ananuri, en fästning som är vackert belägen på en kulle precis vid den turkosfärgade Jinvalireservoaren. Vi åker på en jeepfärd då vi tar oss uppför berget till en kyrka, och när vi nått toppen belönas vi med ännu en vidunderlig utsikt över byn som nu breder ut sig i dalen under oss. Om vädret är fint kan vi få en glimt av en av de högst belägna glaciärerna i Europa. Mt. Kazbegi. Vi fortsätter  norrut till Kazbegi, eller Stepantsminda som det numera heter. Staden är kanske mest känd för den lilla ortodoxa kyrkan Tsminda Sameba som står ensam på en bergstopp. Vi äter en lättare lunch med utsikt över bergen, sedan får vi lite tid på egen hand. Vi bor en natt på hotell i Stepantsminda, där vi också äter vår middag. Lunch och middag ingår.

DAG 5 TBILISI

I dag åker vi tillbaks till Tbilisi. På vägen stannar vi till i byn Chardakhi där vi besöker Georgiens enda ekologiska vinodling. Här finns möjlighet att köpa georgiska viner av toppklass. De som vill får prova vin och även georgiskt brännvin. Här får vi lära oss mer om den uråldriga metoden att göra georgiskt vin med speciella lerkrus, kvevri. Lerkrusen isoleras med bivax och grävs ner i marken med endast öppningen synlig. Jordens konstant svala temperatur är perfekt för vinets jäsning och detta ger helt unika viner. Vi besöker sedan världsarvsstaden Mtskheta belägen precis där floderna Kura och Aragvi möts. Det är en av de äldsta städerna i landet och var Georgiens huvudstad fram till 400-talet. Här besöker vi Jvariklostret som med sin gudomliga panoramautsikt är en favoritplats för nygifta par att ta sina bröllopsbilder på. Sedan tittar vi på den stora Svetitskhovelikatedralen. Det sägs att Kristi mantel är begraven just här, därför är det en av de heligaste platserna i Georgien och flera av landets kungar ligger begravda här. Vi fortsätter sedan med bussen den korta biten till Tbilisi, där vi sover. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 6

I dag har vi en programfri dag, med egen tid. Varför inte besöka konstmuseet och titta på Niko Pirosmaniutställningen? Niko Pirosmani är Georgiens enda internationellt kända konstnär och bohem (reservation för öppettider). Fråga gärna guiden om andra tips på sevärdheter eller utflykter. Lunch och middag på egen hand.

TILLVAL: Utflykt till David Gareja-klostret.

DAG 7

Avresa på förmiddagen, vi landar i Sverige på eftermiddagen samma dag. Mat och dryck ingår på flyget.

Hotell

STEPANTSMINDA / Green SheepSTEPANTSMINDA / Green Sheep
STEPANTSMINDA / Green SheepSTEPANTSMINDA / Green Sheep

STEPANTSMINDA / Green Sheep

Green Sheep ligger i utkanten av den lilla staden Stepantsminda. Hotellet har en personlig karaktär och är inrett av ek, vissa detaljer är inhandlade från loppmarknader. Hotellet har en gemensam lounge och en terrass och WiFi är fritt i alla utrymmen.

Mer information om hotellet

TBILISI / Tiflis PalaceTBILISI / Tiflis Palace
TBILISI / Tiflis PalaceTBILISI / Tiflis Palace

TBILISI / Tiflis Palace

Från Tiflis Palace har du gångavstånd till kaféer, restauranger och några av Tbilisis sevärdheter, bland annat Metkehikyrkan. Hotellet ligger i Tbilisis historiska center och erbjuder förutom ljusa och trevligt inredda rum en restaurang med fin panoramautsikt över staden.

Hotellets hemsida

Vi reserverar oss för ändringar gällande faciliteter och beskrivning. Det händer att vi ibland tvingas byta ut namngivna hotell, men då sker det mot likvärdig eller högre standard. Tänk på att bilder som visar hotellrum, särskilt på hotellets egna hemsida, ibland är missvisande och visar rum med högre standard än standardrum.

Resan inkluderar

 • Klimatkompenserat flyg i ekonomiklass till Tbilisi via Istanbul med Turkish Airlines tur och retur.
 • Sex nätter (varav en vid ankomst) med del i dubbelrum på hotell av god standard.
 • Svensktalande guide.
 • Fullständigt program inklusive samtliga entréavgifter.
 • Frukost alla dagar samt fem måltider, exklusive måltidsdryck.
 • Dricks till chaufförer och guider.
 • Flygskatter och säkerhetsavgifter.
 • Informationsblad.

Övrig information

Allt blir roligare med mer kunskap.
Läs mer om landet under Fakta om våra resmål

Tillvalspaket

För dig som vill uppleva lite mer av Georgien, erbjuder vi spännande tillval.
Tillvalet måste bokas och betalas i Sverige, innan avresa. Minst 10 deltagare behövs för att tillvalet ska genomföras.

DAG 6 Tillval. Utflykt till David Gareja-klostret

David Gereja är ett måste för alla kultur- och naturintresserade! Klosterkomplexet är en av Georgiens äldsta och viktigaste religiösa byggnader grundlagt på 500-talet av Sankt David, en av 13 assyriska munkar som kom till landet för att sprida kristendomen. Knappa 70 km från huvudstaden Tbilisi, på Gareja-bergets sluttning ligger idag 100-tals kyrkor, kapell, eremitceller och bostäder direkt mejslade ur berget. Dessa unika grotthus är fyllda med välbevarade fresker från olika tidsepoker. Den omgivande naturen är sagolikt vackert. Först kör vi genom gröna frodiga grässlätter, som sedan långsamt byts ut mot ett månlikt halvökenlandskap och milsvid utsikt inöver Azerbajdzjan. De fina freskerna ligger en bit upp på berget och för att kunna ta sig hit krävs god grundfysik och balans. De som inte vill eller kan klättra kan fortfarande utforska de lägre nivåerna och njuta av den vackra naturen.

I utflyktens pris ingår också en lunch i en närliggande by. Utflykten genomförs med engelsktalande guide.

Pris per person: från 490:-

BOKA RESA