MENY

Mat- och kulturresa till Indien med SvD Accent

Indien, med nästan en miljard människor och till ytan ett av världens största länder, har mycket att erbjuda. Över hela Indien finns hinduiska pilgrimsmål, sagolika palats och tempel. Här möts vi av nyfikna människor, kulturella möten, starka färger och fantastisk god matlagning. Historien bakom det indiska köket stäcker sig långt tillbaka. Hundratals kockar arbetade i de kungliga palatsen och uppmanandes till att experimentera med maten och imponera på gästerna genom att servera en oförglömlig maträtt på menyn. Maten serverades på och med hjälp av guldiga eller silvriga verktyg och antal maträtter gick från en rätt till flera hundra och det var ytterst vanligt att gästerna smakade på alla rätter som serverades. Kockarna höll sina recept noggrant bevarade som hemligheter. Genom historien har maten i det kungliga indiska köket varit mycket viktig och också en konstform. Några av recepten gick i arv till kockarnas söner och några recept är försvunna för alltid. Varje region i Indien har egna traditionella maträtter och specialiteter. Den indiska matlagningen har haft påverkan på många av världens kök. På denna resa får vi uppleva många av Indiens absolut mest spännande sevärdheter, och vi får samtidigt vara med på en matresa bland flera av Indiens smakfulla kök. Följ med på denna svenskguidade och upplevelserika mat- och kulturresa. Resan är i samarbete med Svenska Dagbladet Accent.

GUIDE

Sanjoo Malhotra har haft en mångfacetterad uppväxt i Indien. Han är en punjabi, född i Calcutta, uppvuxen i Bangalore och Chennai. Sanjoo är en indisk matlagningsguru och eventmakare och han bjuder generöst på expertkunskaper från sitt forna hemland. Sanjoo håller i många kurser och event med olika teman, både i Sverige och i Indien. Han driver bland annat Tasting India Symposium, en mötesplats för hållbar matindustri i Indien.

11 DAGAR   •   DELHI – UDAIPUR – JAIPUR

Höjdpunkter

 • Provsmaka Indiens street food på väl utvalda ställen
 • Matlagningskurs
 • Besök på tempel och palats
 • Besök på en ekologisk farm
 • Avskedsmiddag hemma hos en indisk matguru

Välj resa

Avresa
Hemkomst
 
 
Pris
 
Avresa 17 feb 2019
Hemkomst 27 feb 2019
Mat- och kulturresa till Indien för SvD accent med Finnair
Fullbokat. Kontakta oss.
23 650 SEK
BOKA 
Välj ett datum för att gå vidare Antal resenärer, kampanjkod etc väljer du i nästa steg

Program

DAG 1

Avresa från Sverige med Finnair, via Helsingfors. Måltider och förfriskningar serveras ombord.

DAG 2 DELHI

Vi anländer Delhi tidig morgon och möts på flygplatsen av vår egen guide som tar oss till en restaurang där vi äter frukostbuffé innan vi drar igång programmet. Vi börjar med att utforska det myllrande Old Delhi. Vi kör förbi Red Fort, det bäst bevarade palatset från mughalitiden. Vi fortsätter till Jama Masjid som är den största moskén i Indien. Därefter färdas vi med cykelriksha in i de livliga, smala gränderna runt de gamla delarna av Delhi och Chandni Chowks basarkvarter. Här råder full kommers och ett härligt folkliv. På några av Delhis marknader får vi se tyger och textiler i all sin färgprakt liksom en inbjudande kryddmarknad. Här finns chans att prova på några av Delhis välsmakande street food-rätter. Vår guide Sanjoo guidar oss rätt bland jelabis och samosas. Vi äter vår första gemensamma lunch på den populära restaurangen SodaBottleOpenWala. Här serveras parsi-rätter, typisk indisk och pakistansk mat som ofta innehåller mycket sötma, kokosmjölk samt kryddblandningen garam masala. Efter lunch fortsätter vi utforska Delhi och åker längs paradgatan Rajpath med presidentpalatset och triumfbågen India Gate tills vi når stormogulen Hamayuns grav med anor från år 1565 och som numera finns med på UNESCO:s världsarvslista. På kvällen besöker vi en testudio där vi får en personlig workshop om teets underbara värld av en te-sommelier. Givetvis får vi provsmaka flera olika tesorter. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 3   

I dag åker vi några mil utanför Delhi till den organiska farmen Tijara Organic Farm. Gården grundades och drivs med stor kärlek och passion av Sneh Yadav sedan 2011. Här används endast sol- och biogasenergi samt ekovänlig teknologi. Gården är nu över tio tunnland stor och ger arbete åt många av traktens familjer. Här anordnas bland annat gårdsbesök och workshops. Vi får under besöket äta  en utsökt lunch från ’’jord till bord’’ och vi deltar i en provning av gårdens hemlagade ostar. På kvällen återvänder vi till Delhi, där vi äter middag på Masala Library. Jiggs Kalra, strävar efter att erbjuda sina kunder en unik matupplevelse. Här finner vi en av de äldsta mattraditionerna i världen, kombinerat med dagens moderna matlagningsteknik. Vi får vara med på ett genuint gastronomiskt äventyr för finsmakare. Jiggs Kalra återupplivar gamla traditionella recept från alla delar av Indien, och serverar bland de bästa curryrätterna i Indien. Lunch och middag ingår.

DAG 4 UDAIPUR  

På morgonen står ett stämningsfullt besök till sikhtemplet Gurudwara Bangla Sahib på programmet. Här lagas det mat åt flera tusen pilgrimer, och vi får göra ett kort besök i köket. På dagen åker vi mot flygplatsen för att kliva ombord på vårt inrikesflyg till Udaipur. Staden är en av de mest romantiska i delstaten Rajasthan, med sina marmorpalats och vackra trädgårdar. Staden grundades 1568 av Maharana Udai Singh II. Mitt i staden ligger den konstgjorda sjön Lake Pichola med dess fantastiska palats Lake Palace. Vi checkar in på vårt hotell, där vi även äter lunch. På kvällen är vi med på en båttur på Picholasjön. Här får vi bland annat se vyer av Lake Palace. Längs med sjöns strand kan vi se lokalbefolkningen bada och tvätta sina kläder. Senare på kvällen får vi prova på lite olika rätter på Chowpatty, vilket liknar en food court där alla sitter gemensamt och äter. Prova gärna den varma indiska drycken raab, som är gjord på kärnmjölk och majs. Lunch och middag (på food court) ingår.

DAG 5

I dag väntar en guidad tur av Udaipur. År 1982 spelades James Bond-filmen Octopussy in på flera ställen i staden. Här har alla städer en romantisk eller exotisk saga att berätta. Vi kör runt Fatehsagar lake och åker sedan vidare till Jagdish-templet som är ett utmärkt exempel av Indo-aryan konst. Templet används fortfarande och besöks av många, färgglatt klädda pilgrimer. Vi besöker Sahelion Ki Bari som är en spektakulär trädgård som visar den unika livsstilen från de kungligheter som en gång levde där. Vi ser även det pampiga City Palace, vilket är det största palatskomplexet i Rajasthan.

Efter turen får vi vara med på en matlagningsdemonstration på Devera Homestay, här äter vi också vår lunch. Dagen avslutas med att vi åker för att besöka Monsoon Palace och härifrån får vi en fin utsikt över omgivningarna. Kvällen är programfri för egna aktiviteter. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 6 JAIPUR  

Vi äter tidig frukost, och åker sedan till flygplatsen för att flyga till Jaipur. Vid ankomst checkar vi in på hotellet. Jaipur, också kallad för ”Rosa staden”, är färgrik och gatorna fyllda av liv. Eftermiddagen är programfri, och till för tid på egen hand. På kvällen får vi njuta av middag på Sankotra Haveli. Denna havelin är en av Jaipurs äldsta och byggdes redan på 1700-talet och har sedan dess tillhört Sankotra-familjen. Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 7    

Efter frukost besöker vi en lokal krydd- och grönsaksmarknad där vi botaniserar och får en känsla av hur indierna inhandlar sina ingredienser för att skapa en utsökt indisk rätt på bästa sätt. Därefter  får vi tillsammans med en indisk familj delta i en matlagningskurs, där vi tillagar de indiska delikatesser som utgör vår lunch för dagen. Kvällen är programfri, och för de som önskar så kommer vår guide gärna med egna personliga tips. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 8 

I dag fortsätter stadsturen i Jaipur och vi tar oss med jeepar upp till det inspirerande Amberfortet som palatslikt tronar högt uppe på en sluttning. Varje rum är fyllt med elfenben, unikt glasarbete och väggmålningar och när man förflyttar sig mellan varje rum känner man historien som utspelats här. På väg till fortet ser vi Hawa Mahal, vindarnas palats. Från denna fem våningar höga, men tunna fasad kunde de kungliga damerna iaktta livet i staden utan att själva behöva synas. Vi äter sedan en gemensam lunch på en restaurang. Under eftermiddagen fortsätter vi vår stadstur och besöker City Palace den kungliga bostaden, som är byggd i en blandning av rajasthani- och mogularkitektur. Museet har samlingar med en imponerande blandning av traditionell rajasthani- och moghalkonst. Här finns några av de mest imponerande och magnifika arkitekturerna, konst- och hantverksstrukturerna i staden. I delar av slottet bor fortfarande den kungliga familjen kvar. Kvällen är programfri, och middag äter vi på egen hand. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 9 

Efter frukost gör vi ett besök i staden Galta Ji, en liten bit utanför Jaipur. I staden besöker vi Galta Ji-templet som är byggt i rosa sandsten och ligger i ett frodigt grönt landskap med en magnifik utsikt över Jaipur. Här råder en lugn atmosfär. Templet har sju olika källor och är en naturlig sötvattenskälla för folket som bor där, området är också känt för sina apor som bor där. På eftermiddagen får vi vara med på en matvandring i Jaipur, där vi får uppleva och provsmaka den lokala maten och delikatesserna. Det kommer erbjudas mängder av olika maträtter under turen, och du kommer kunna välja och vraka bland många av dina favoriter. Maten och ställena som vi besöker är autentisk, och noga utvald av vår guide. Turen beräknas ta sex till sju timmar, och du kommer att bli erbjuden mer mat än du kan äta. Vegetariska alternativ finns att tillgå. Lunch och middag under matvandringen ingår.

DAG 10 DELHI

Efter en tidig frukost på hotellet åker vi vidare, och efter ca sex timmar är vi tillbaka i Delhi. Direkt vid ankomst gör vi en utflykt till Rasoi on Wheels och som namnet antyder så är det ett mobilt kök. I detta kök packas hälsosamma, näringsrika och välsmakande matlådor som sedan serveras till människor som lever i slumområden, barnhem, ålderdomshem, skolor och sjukhus. Här får vi vara med och packa dessa för att hjälpa den mindre priviligierade delen av samhället. Vi äter lunch och åker sedan vidare till hotellet där vi checkar in. På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag hemma hos den välkända matjournalisten Sourish Bhattacharya. Lunch och middag ingår.

DAG 11 

Efter en tidig frukost beger vi oss till flygplatsen för hemresa, hemkomst samma dag. Måltider och förfriskningar serveras ombord.

Hotell

DELHI / Lemon Tree AerocityDELHI / Lemon Tree Aerocity
DELHI / Lemon Tree AerocityDELHI / Lemon Tree Aerocity

DELHI / Lemon Tree Aerocity

Lemon Tree Aerocity är ett 4-stjärnigt hotell beläget fyra kilometer från Indira Gandhi International Airport. Här hittar du moderna, rymliga rum med luftkonditionering och gratis wifi. I hotellet finns även gym, bar och restauranger som serverar mat från hela världen.

Hotellets hemsida

DELHI / Radisson Blu Paschim ViharDELHI / Radisson Blu Paschim Vihar
DELHI / Radisson Blu Paschim ViharDELHI / Radisson Blu Paschim Vihar

DELHI / Radisson Blu Paschim Vihar

Radisson Blu Paschim Vihar är ett modernt hotell i västra Delhi. Här finns restaurang, SPA och utomhuspool. Rummen är trevligt inredda, och det finns minibar, luftkonditionering samt värdeskåp.

Hotellets hemsida

JAIPUR / Mandawa HaveliJAIPUR / Mandawa Haveli
JAIPUR / Mandawa HaveliJAIPUR / Mandawa Haveli

JAIPUR / Mandawa Haveli

På Mandawa Haveli får man uppleva gammeldagscharm i en vacker byggnad med flera pelare och valv. Hotellet är beläget i centrala Jaipur och erbjuder ett 70-tal rum, en restaurang och trädgårdar och terrasser med utsikt över Nahargarh Fort.

Hotellets hemsida

UDAIPUR / Spectrum HotelUDAIPUR / Spectrum Hotel
UDAIPUR / Spectrum HotelUDAIPUR / Spectrum Hotel

UDAIPUR / Spectrum Hotel

Hotellet öppnades 2017 och ligger omgivet av kullar, en bit utanför staden. Hotellet har 155 moderna rum, utrustade med bl.a. Wi-fi och minibar. Hotellet erbjuder restaurang, pool och träningsmöjligheter.

Hotellets hemsida

Vi reserverar oss för ändringar gällande faciliteter och beskrivning. Det händer att vi ibland tvingas byta ut namngivna hotell, men då sker det mot likvärdig eller högre standard. Tänk på att bilder som visar hotellrum, särskilt på hotellets egna hemsida, ibland är missvisande och visar rum med högre standard än standardrum.

Resan inkluderar

 • Flyg i ekonomiklass till Delhi via Helsingfors med Finnair tur och retur.
 • Nio nätter med del i dubbelrum på hotell av god standard.
 • Svensktalande guide.
 • Engelsktalande lokalguide.
 • Fullständigt program inklusive entréavgifter.
 • Frukost alla dagar samt 13 måltider, utan dryck.
 • Alla transporter och bagagehantering i Indien
 • Dricks till chaufförer och guider.
 • Flygskatter (inkl. statlig miljöskatt) och säkerhetsavgifter.
 • Informationsblad om Indien

Övrig information

I priset ingår ej:
Visum till Indien (ordnas på egen hand innan avresa). Information om visum fås vid bokning.

Tillägg:
Enkelrumstillägg: Indikationspris 3 350 SEK
Avbeställningsskydd: 6% av resans pris via Europeiska ERV (bokas och betalas tillsammans med anmälningsavgiften på 2500 kr per person och gäller vid sjukdom mot uppvisande av läkarintyg
Europeiska ERV Reseförsäkring: 530 kr per person (komplettering till hemförsäkringen 11 dagar).

Tillvalspaket

Tillval 1 februari: Matlagning med Sanjoo i Stockholm
De som önskar kan boka in sig på en matlagningskurs i Stockholm innan resan till Indien. Ta chansen att lära dig mer om indisk matlagning, samtidigt som du får träffa andra resenärer. Vi inleder kvällen med Sanjoos kryddskola och menypresentation och lär oss om skillnaden mellan nord- och sydindisk mattradition. Därefter får du laga 5-7 olika genuina rätter som sällan eller aldrig serveras på indiska restauranger i Sverige. Den indiske matlagningsgurun Sanjoo Malhotra bjuder generöst på expertkunskaper från sitt forna hemland. Indisk mat är en lysande blandning av smaker, färger, kryddor, näringsbalans, doft, smak och visuella intryck. Deltagarna arbetar i mindre grupper och får olika uppgifter enligt recept. Vi avslutar med att njuta av en gemensam måltid, därefter hjälper alla till att duka av och diska det sista av kärl och porslin.
Tillvalet måste bokas och betalas minst 30 dagar innan. Minst 12 bokade. Datum: 1 februari. Tid: 17.30-21.45.

Pris per person: 995:-

BOKA RESA