MENY

Kuba – Karibiens pärla

På vår resa till Kuba får du uppleva storslagna sevärdheter och minnesvärda möten, tillsammans med en svensktalande guide. Våra guidade gruppresor bjuder på bästa möjliga förutsättningar för en prisvärd och upplevelserik resa. Små grupper, stora upplevelser och nya vänner!

Upplev exotiska Kuba, ett vackert land där man får känslan av att resa tillbaka i tiden. Här bjuds vi på latinska rytmer och härlig stämning. Resan inleds i Havanna, där vi möts av de berömda 50-talsbilarna och de pastellfärgade kolonialbyggnaderna. Vi gör en dagsutflykt till den grönskande provinsen Pinar del Rio som är känd för sin fina cigarrtobak. Vi reser bland sockertoppsbergen Los Mogotes i den vackra Viñalesdalen, och den koloniala pärlan Trinidad tar oss tillbaka till en svunnen era. I Santa Clara besöker vi Che Guevaras mausoleum innan vi avslutar resan med sol och bad på den lilla ön Cayo Santa Maria.

12 DAGAR   •   HAVANNA – TRINIDAD – CAYO SANTA MARIA

Höjdpunkter

 • Stadsrundtur i Havanna i 1950-talsbilar
 • Fiskeläget Cojìmar
 • Sockertoppsbergen och tobaksfälten i Viñalesdalen
 • Kubanska pärlan Trinidad
 • Avkopplande dagar på den lilla ön Cayo Santa Maria

Välj resa

Avresa
Hemkomst
 
 
Pris
 
Avresa 27 dec 2019
Hemkomst 7 jan 2020
Kuba - Karibiens pärla Finnair från STO/CPH/GOT
Fler än 5 platser kvar
35 750 SEK

Nyårsresa!

Avresa 28 feb 2020
Hemkomst 10 mars 2020
Kuba - Karibiens pärla Finnair från STO/CPH/GOT
Fler än 5 platser kvar
33 950 SEK
Antal resenärer, kampanjkod etc väljer du i nästa steg

Program

DAG 1 HAVANNA

Avresa från Sverige, ankomst till Havanna samma dag. Vi välkomnas av vår svensktalande guide och åker direkt till vårt hotell för incheckning. Lunch och middag på egen hand/flyget.

DAG 2

Ett första intryck av Havanna är en känsla av att flera tidsepoker samsas och lever kvar i nutid. En speciell tidsresa bjuder de berömda bilarna från 1950-talet på då vi börjar vår stadsrundtur installerade i de uppiffade amerikanarna. Numera finns reservdelar, tidigare sades att bilarna endast höll ihop av fantasi, lim och revolutionär glöd! En annan tidsepok som har foten i graven dominerar Revolutionstorget, där Fidel Castro genom åren har hållit sina många och långa tal. Inne i den äldsta stadsdelen stiger vi ur bilarna och promenerar bland de pastellfärgade kolonialbyggnaderna, som finns på Unescos världsarvslista. Vi besöker ett rom-museum där vi får se hur rom tillverkas. Vi gör även ett besök i hotellet Ambos Mundos, där Ernest Hemingway började skriva romanen ” Klockan klämtar för dig” som även blev film där Ingrid Bergman hade den kvinnliga huvudrollen. Innan kvällens middag skakar vi av vår nordiska stelhet till latinska rytmer då vi får lära oss dansa salsa! Lunch och middag ingår.

DAG 3

Den vackert gröna provinsen Pinar del Rio väster om Havanna är dagens utflyktsmål. Här odlas en av världens finaste cigarrtobak och vi besöker både en cigarrfabrik där vi ser hur cigarrerna rullas för hand och sedan en tobaksodling med de karaktäristiska byggnaderna där bladen hänger och torkar, innan de rullas och hamnar i de vackra trälådorna. Dagens traditionella kubanska lunch serveras på en gård uppe i bergen varifrån vi har en vacker utsikt. Den säregna Viñalesdalen där sockertoppsbergen Los Mogotes dominerar är också ett världsarv. Motsvarighet till detta landskap finner man endast på ett fåtal platser i världen. Innan vi återvänder till Havanna gör vi en rundtur i dalen för att uppleva mer av den fantastiska naturen. Dagen avslutas med en gemensam middag. Lunch och middag ingår.

DAG 4

I dag åker vi in till stan där vi får tid att strosa runt på egen hand. Vid lunchtid möts vi upp för att åka till fiskeläget Cojìmar som blivit berömt genom Ernest Hemingways bok ”Den Gamle och Havet”. Romanen utspelar sig just här och den lokale fiskaren Gregorio Fuentes inspirerade till huvudpersonen. Byn är full av minnen från författarens tid här. På Hemingways  favoritrestaurang La Terrazas bjuds vi på hans favoritdrink daiquiri följt av lunch. Vi åker sedan till Hemingways kubanska hem Finca Vigia, som står i det skick han lämnade det. Vi återvänder till Havanna och på en marknad strosar vi bland lokala hantverk och kanske tar vi oss en mojito, en läskande drink med rom och mynta. Resten av kvällen är programfri. Det finns mycket att göra i Havanna! Ta en drink på en uteservering och avsluta kvällen med middag på en lokal paladar. Varför inte passa på och besöka en av världens mest kända nattklubbar, Tropicana? Vår guide ger gärna förslag på aktiviteter. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 5 TRINIDAD

Vi lämnar Havanna och reser mot sydkusten och Zapatahalvön som främst är känt då exilkubanerna steg iland här den 17 april 1961 för att störta Fidel Castro. Vi reser till Caleta Buena, där vi serveras lunch och tar oss sedan ett dopp i det Karibiska havet. Här finns många vackra tropiska fiskar, så de som önskar kan även snorkla. Vi gör även ett besök på museet Bay of Pigs med minnen och tillhörigheter från den amerikanska invasionen på Kuba 1961 och en kortare stadsrundtur i Cienfuegos, som är en av Kubas charmigaste städer också en av Kubas viktigaste hamnstäder för export av socker. I staden som kallas för Söderns pärla ser vi eleganta boulevarder, klassiska hus och breda torg. Vårt mål för dagen är Trinidad, där vi checkar in på casa particulares, ett slags privat bed & breakfast. Att bo hemma hos en kubansk familj gör att man verkligen kommer kubanerna nära och en vistelse på en casa particulares blir ofta ett minne för livet. Vi avslutar dagen med en gemensam middag. Lunch och middag ingår.

DAG 6

Staden Trinidad, som är ett världsarv, är en av Kubas koloniala pärlor. De förmögna sockerbaronerna slog sig ned här i början av 1500-talet och det är inte svårt att föreställa sig den dåtida gatubilden! På förmiddagen gör vi en gemensam promenad på de smala kullerstensbelagda gatorna, vilket är som att kliva tillbaka i tiden. Resten av dagen är sedan programfri. Vi övernattar på ett casa particular. Lunch och middag på egen hand.

DAG 7

Programfri dag. Lunch och middag på egen hand. Strosa runt och njut av den charmiga staden. Vi rekommenderar också en vandring i det natursköna området Topes de Collantes. Här finns vacker natur, vattenfall och många olika endemiska fågelarter.

DAG 8 CAYO SANTA MARIA

Vi lämnar Trinidad tidigt på morgonen och reser vidare mot Santa Clara, en av den kubanska revolutionens viktigaste städer. Här stod ett avgörande slag mot diktatorn Fulgencio Batista 1958. På Revolutionstorget står en kolossalstaty av den mytomspunne Che Guevara vars mausoleum ligger här. Vi besöker mausoleet och bjuds på en rejäl dos revolutionshistoria. Vid lunchtid beger vi oss till resans slutmål, den lilla ön Cayo Santa Maria. Här väntar ett par dagars avkoppling med sol, bad och härliga promenader längs de långa sandstränderna. För den dykintresserade är korallreven speciellt lockande. Ön är ett biosfäriskt reservat med stränder på den norra sidan och mangroveträsk på den södra vilka kan utforskas på egen hand. Vi äter en gemensam middag på kvällen och då kommande dagar är programfria säger vi här farväl till vår svensktalande guide. Lunch och middag ingår.

DAG 9

Egen tid för lediga dagar på Cayo Santa Maria. All inclusive ingår (inkl. drycker).

DAG 10

Egen tid för lediga dagar på Cayo Santa Maria. All inclusive ingår (inkl. drycker).

DAG 11

Vi lämnar Cayo Santa Maria och reser tillbaka till Havanna och flygplatsen (ca fem timmars resväg) för hemresa. Lunch och middag på egen hand. Måltider och dryck serveras på flyget.

DAG 12

Ankomst Sverige.

Hotell

CAYO SANTA MARIA / Melia Cayo Santa MariaCAYO SANTA MARIA / Melia Cayo Santa Maria
CAYO SANTA MARIA / Melia Cayo Santa MariaCAYO SANTA MARIA / Melia Cayo Santa Maria

CAYO SANTA MARIA / Melia Cayo Santa Maria

Denna all-inclusive resort är belägen alldeles vid stranden på Cayo Santa Maria och bjuder på härliga tropiska omgivningar. Rummen är belägna i bungalows och vetter mot trädgården. På resorten finns ett inbjudande poolområde, flera restauranger och barer samt möjlighet till aktiviteter som tennis och beachvolleyboll.

Hotellets hemsida

HAVANNA / Hotel PresidenteHAVANNA / Hotel Presidente
HAVANNA / Hotel PresidenteHAVANNA / Hotel Presidente

HAVANNA / Hotel Presidente

Detta historiska hotell ligger nära havet och erbjuder både restaurang, café och utomhuspool. Rummen är bekväma och på hotellet finns även Internet.

Hotellets hemsida

TRINIDAD / Casa ParticularesTRINIDAD / Casa Particulares
TRINIDAD / Casa ParticularesTRINIDAD / Casa Particulares

TRINIDAD / Casa Particulares

Casa Particulares är små privata hotell, oftast av lite enklare standard, vanligen ett familjeägt bed and breakfast med 5-6 rum. Casa Particulares finns i de flesta kubanska städer och ligger oftast mycket centralt. En vistelse här brukar vara ett oförglömligt minne.

Vi reserverar oss för ändringar gällande faciliteter och beskrivning. Det händer att vi ibland tvingas byta ut namngivna hotell, men då sker det mot likvärdig eller högre standard. Tänk på att bilder som visar hotellrum, särskilt på hotellets egna hemsida, ibland är missvisande och visar rum med högre standard än standardrum.

Resan inkluderar

 • Klimatkompenserat flyg till Havanna i ekonomiklass, tur och retur.
 • 10 nätter med del i dubbelrum på hotell av god standard, varav 2 nätter på casa particulares. (Enkelrumstillägg tillkommer för dig som reser ensam, men du kan alltid lämna önskemål om att dela rum. Hittar vi någon att dela med återbetalas enkelrumstillägget).
 • Svensktalande guide (ej under sol-och baddagarna på Cayo Santa Maria).
 • Engelsktalande lokalguide.
 • Fullständigt program inklusive samtliga entréavgifter.
 • Frukost alla dagar samt åtta måltider exklusive måltidsdryck samt all inclusive under de sista dagarna vid strandresorten.
 • Alla transporter på resmålet.
 • Dricks till chaufförer och guider.
 • Flygskatter (inkl. statlig miljöskatt på 400 sek) och säkerhetsavgifter.

Övrig information

Gruppstorlek: 12–25 resenärer.

Observera att det är visumkrav till Kuba.
Kostnaden för visum ingår ej i resans pris.

För avgångar med Finnair: Kuba är en av Finnairs leisure-destinationer vilket innebär en annan service än deras ordinarie reguljärflyg. Enklare mat och måltidsdryck ingår, men alkoholhaltiga drycker kostar extra, likaså om man vill ha något att äta mellan serveringarna.

Turismen i Kuba har ökat kraftigt den senaste tiden och det råder stor brist på hotell i de flesta städer. Det är inte ovanligt att vi med kort varsel behöver byta ut ett namngivet hotell vilket vi ber er ha överseende med.

Sagt om resan

Massor av upplevelser och intryck som man aldrig skulle få om man reste på egen hand.
- Johan Nordgren och Charlotte Sellstedt, Resenär
Något som man inte ska missa när man är på Kuba är ett besök på Casa de la Trova, som finns i de flesta kubanska städer. Där kan man roa sig på ett traditionellt kubanskt vis, det vill säga lyssna på livemusik, ta en mojito och dansa.
- Katarzyna Lukjanowicz,
Har alla Lotus resor guider som vår Ingrid, så är ni att gratulera!
- Thomas Carlström, Resenär
Programmet som helhet i Havana var bäst. Bra guider båda två.
- Stefan Danesand, Resenär

Resor du kanske också gillar

BOKA RESA