MENY

Bland slott och gårdar i Transsylvanien

Följ med Gods & Gårdar till Transsylvanien i vår under några spännande dagar bland pittoreska slott och herresäten i storslagen natur. Lokalproducerat vin och god mat sätter ytterligare guldkant på tillvaron och på kvällarna frestar charmiga städer med spännande shopping. Lär känna en mytomspunnen del av Europa tillsammans med vår lokalfödda svensktalande guide. Stora upplevelser i liten grupp tillsammans med likasinnade.

6 DAGAR   •   BUKAREST – SINAIA – SIGHISOARA – BRASOV

Höjdpunkter

 • Besök på Draculas slott
 • Unika besök på flera vackra slott och herresäten
 • Exklusivt besök på greve Kalnokys herrgård
 • Besök på vingård med vinprovning
 • Bukarest, en av Europas mest spännande huvudstäder

Program

DAG 1 BUKAREST

Avresa från Sverige till Bukarest, där ni välkomnas av svensktalande guide med lokalproducerad snaps och tilltugg redan på flygplatsen. På väg till hotellet besöker vi Ceausescus privata residens, Palatul Primaveri. När vi vandrar genom badrummet i guld, förbi marmorpoolen och det tropiska växthuset får vi en oförglömlig inblick i de orättvisor som fanns i landet under kommunisttiden. Vi stannar även till och ser Parlamentspalatset utifrån. På beställning av Ceausescu byggdes en av världens största parlamentsbyggnader med allt från lyxiga balsalar till underjordiska tunnlar. Efter att ha checkat in på vårt centralt belägna hotell ger vi oss ut på stadsvandring för att utforska en av Europas mest spännande städer. Blandningen av vacker art nouveau-arkitektur, gråa öststatskolosser och spännande modern arkitektur gör staden unik. Promenaden avslutas på en anrik restaurang med dansuppvisning och munvattnande rumänsk husmanskost. Lunch och middag ingår.

DAG 2 SINAIA

Efter frukost lämnar vi Bukarest och byter storstadsliv mot vacker natur, pittoreska byar och massor av sagolika slott på landsbygden i Karpaterna. Vårt första mål är Peles slott, kungafamiljens forna sommarresidens. Detta vackra slott i nyrenässansstil har tagit det bästa från fransk, italiensk och morisk arkitektur och har dessutom fresker av den österrikiske konstnären Gustav Klimt. Efter en spännande rundvandring bjuds vi på en kunglig lunch på slottsområdet. Vi checkar in på vårt hotell och vilar lite innan vi ger oss ut på en promenad i omgivningarna och besöker Stirbeys slott. Middagen serveras på ytterligare ett slott, Cantacuzino. Här bjuds vi på en bedårande utsikt samtidigt som vi får höra om den bysantiska adelsfamiljens färgstarka livsöden.  Lunch och middag ingår.

DAG 3 SIGHISOARA

I dag åker vi vidare till Transsylvaniens pärla Sighisoara. På vägen dit besöker vi den kungliga hovleverantören av mousserande viner. Vi gör en rundvandring i vinkällaren och får provsmaka de kungliga vinerna. De som vill kan även köpa med sig prisvärda viner härifrån. Efter en kortare resa lunchar vi på en pittoreskt belägen fästning.

Väl framme i Sighisoara checkar vi in på vårt hotell i en anrik 1800-talskåk innan vi ger oss ut på promenad i det medeltida citadellet. För den som önskar kan den spännande dagen avslutas med middag och ett glas rödvin i Vlad Draculas födelsehus som ligger nära vårt hotell. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 4 BRASOV

I dag är det äntligen dags att få njuta av lugnet på landsbygden. Vi besöker en ungersk-saxisk by där vi välkomnas av en tvättäkta greve. I byn får ni också möjlighet att köpa lokalt hantverk till hemmet.  Tibor Kalnoky är av rumänsk-ungersk börd och har efter kommunismens fall återfått familjens ägor. Han är en känd profil i bygden som brinner för att bevara gamla traditioner. Dessutom är han nära vän med prins Charles. Greve Kalnoky visar oss runt i herrgården och vi bjuds på närproducerad ekologiskt odlad mat till lunch. Mätta och glada åker vi vidare mot Brasov eller Kronstadt som saxarna som bott här sedan 1200-talet kallar staden. Den mysiga stadskärnan domineras av byggnader i barock- och jugendstil. Efter en kortare promenad förbi Svarta kyrkan ges fri tid till shopping och middag. Vårt hotell ligger utanför staden alldeles nedanför Draculas slott. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 5

Efter frukost tar vi en tur med häst och vagn i det vackra landskapet. Vi provsmakar ost lagrad i tallbark och ett glas lokalvin. Äntligen är det dags för det alla väntat på. Utrustade med krucifix och vitlök ger vi oss sedan iväg på resans kanske mest spännande besök, Draculas slott! Middagen serveras med vampyrinslag i det som på 1920-talet var drottning Marie av Rumäniens favoritmatsal. Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 6

I dag lämnar vi Draculas slott bakom oss och åker mot flygplatsen. På vägen stannar vi för ett besök på en unik klocksamling med värdefulla antika exemplar. Lunch serveras på en närliggande restaurang. Ankomst Sverige samma kväll. Lunch ingår, middag på egen hand.

Hotell

BRAN / Casa din BranBRAN / Casa din Bran
BRAN / Casa din BranBRAN / Casa din Bran

BRAN / Casa din Bran

Precis nedanför legendariska Draculas slott ligger trevliga Casa din Bran. Med ljusa och bekväma rum, och en tjusig liten restaurang samt en terrass med utsikt mot de skogsrika bergen, är detta lilla hotell en perfekt utgångsplats för våra utflykter till alla sevärdheter i området.

Hotellets hemsida

BUKAREST / Hotel CapitolBUKAREST / Hotel Capitol
BUKAREST / Hotel CapitolBUKAREST / Hotel Capitol

BUKAREST / Hotel Capitol

I ett nyrenoverat adelshus från sekelskiftet bor vi i ljusa och stilrent inredda rum. Gångavstånd till Bukarests populära gamla stad.

Hotellets hemsida.

SIGHISOARA / Central ParkSIGHISOARA / Central Park
SIGHISOARA / Central ParkSIGHISOARA / Central Park

SIGHISOARA / Central Park

4-stjärniga Central Park är ett boutiquehotell som ligger i Sighisoaras centrum, precis under medeltida citadellets branta backar, fem minuter från klocktornet. Hotellet har klassiskt individuellt inredda rum. På hotellet finns en restaurang och vinbar,  loungebar och en härlig terrass/trädgård.

Hotellets hemsida

SINAIA / Foisorul cu FloriSINAIA / Foisorul cu Flori
SINAIA / Foisorul cu FloriSINAIA / Foisorul cu Flori

SINAIA / Foisorul cu Flori

Elegant hotell med trevlig atmosfär, utmärkt beläget med kort gångavstånd till Peles slott. Trevligt inredda rum. På hotellet finns SPA, bar samt en fin restaurang.

Hotellets hemsida.

Vi reserverar oss för ändringar gällande faciliteter och beskrivning. Det händer att vi ibland tvingas byta ut namngivna hotell, men då sker det mot likvärdig eller högre standard. Tänk på att bilder som visar hotellrum, särskilt på hotellets egna hemsida, ibland är missvisande och visar rum med högre standard än standardrum.

Resan inkluderar

 • Flyg i ekonomiklass till Bukarest tur och retur.
 • Fem nätter med del i dubbelrum på hotell av god standard. (Enkelrumstillägg tillkommer för dig som reser ensam. Du kan alltid lämna önskemål om att dela rum. Hittar vi någon att dela med återbetalar vi enkelrumstillägget).
 • Svensktalande guide.
 • En representant från tidningen Gods & Gårdar.
 • Fullständigt program inklusive samtliga entréavgifter.
 • Frukost alla dagar samt åtta måltider inklusive måltidsdryck (mineralvatten).
 • Alla transporter på resmålet.
 • Flygskatter och säkerhetsavgifter.
 • Informationsblad.

Övrig information

Guide:
Med på resan följer vår mycket kunniga och uppskattade guide Gloria Andersson. Gloria är född och uppvuxen i Transsylvanien, men flyttade till Sverige 2007 där hon började studera på Stockholms universitet. I dag jobbar hon dels på sitt kontor i Stockholm, och dels som guide i Transsylvanien. Därför reser hon ständigt fram och tillbaka mellan länderna. Gloria har passion för slott, arkitektur och historia och älskar att visa sitt vackra hemland för sina besökare.

Tillägg:
Enkelrumstillägg: 1 490 SEK
Avbeställningsskydd: ERV 6 % per person (bokas och betalas tillsammans med anmälningsavgiften på 2500 kr per person och gäller vid sjukdom mot uppvisande av läkarintyg)
ERV Semesterförsäkring: 265 kr per person (komplettering till hemförsäkringen för 6 dagar, med reservation för ändring).