MENY

Transsylvanien och Bukarest med Icakuriren och Hemmets Journal

Höstens resa för Icakuriren och Hemmets Journals läsare går denna gång till mystiska och natursköna Transsylvanien, med start i Bukarest. Med vår svensktalande guide får vi under denna specialresa uppleva spännande möten med lokalbefolkning, härlig mat med dryckesprovningar samt den storslagna naturen bland Karpaternas dalgångar. Givetvis besöker vi Draculas slott och får även lite egen tid för egna strövtåg.

6 DAGAR   •   BUKAREST – BRAN – SIGHISOARA – SIBIU – SINAIA

Höjdpunkter

 • Huvudstaden Bukarest – kontrasternas stad
 • Mytomspunna Draculas slott
 • Vacker landsbygd med spännande möten
 • Vinprovning i Karpaternas hjärta

Välj resa

Avresa
Hemkomst
 
 
Pris
 
Avresa 2 sep 2019
Hemkomst 7 sep 2019
Transsylvanien med Icakuriren och Hemmets Journal
Fler än 5 platser kvar
12 600 SEK

Anslutningsflyg från Landvetter och Kastrup på förfrågan, ev. pristillägg kan tillkomma.

Antal resenärer, kampanjkod etc väljer du i nästa steg

Program

DAG 1 BUKAREST

Vi flyger till Bukarest där vi välkomnas av vår svensktalande guide med lokalproducerad körsbärslikör och tilltugg redan på flygplatsen, för en försmak av rumänsk gästfrihet. På väg till vårt hotell äter vi gemensam lunch samt gör ett första stopp vid Ceausescus privata residens, Palatul Primaverii. Guldbadrummet, marmorpoolen och det tropiska växthuset är bara bitar av Ceausescufamiljens lyx. På väg till hotellet beundrar vi även Parlamentpalatset utifrån, också byggt på Ceausescus beställning, som världens tyngsta byggnad. Efter check in på ett centralt och charmigt hotell, blir det lite vila och sedan utforskar vi den gamla staden i “Lilla Paris” tillsammans med vår svensktalande guide. Bukarest är en kontrasternas stad, med fin art nouveau arkitektur, skuggad av gråa byggnader från Ceausescus tid. Charmen och blandningen av post-kommunism och mellankrigsperiod gav Bukarest även smeknamnet “Nya Berlin”. Promenaden avrundas med en traditionell rumänsk middag på en av Bukarests mest populära restauranger med folkloreunderhållning. Lunch och middag ingår.

DAG 2 BRAN

Efter frukost checkar vi ut och färdas i bekväm buss mot Karpaterna. Vi passerar genom den mäktiga bergskedjan med de spetsiga topparna som bakgrund. Vi stannar till för ett besök på Cantacuzino slottet med en av Rumäniens vackraste utsikter mot Karpaterna. Slottet är byggt 1911 i ’’brancovenesc’’-stil av en adelsman som på många sätt påminner om ’’Den store Gatsby’’. Lunchen serveras på en trevlig lokal restaurang i Karpaterna. Vi fortsätter till orten Bran där vi checkar in på ett mysigt pensionat precis nedanför Draculas slott. Vi besöker slottet för att få reda på sanningen bakom myten om vampyrgreven. Därefter får vi chansen att spendera lite tid och kanske även pengar på den lokala marknaden som är en potpourri av färger, dofter och smaker. Vår guide rekommenderar att ni provsmakar ostarna eller fyndar en färgglad broderad rumänsk blus. Middagen serveras i närheten av slottet, med vampyrinslag och tre glas lokala viner: mousserande, rödvin och blåbärslikör. Eftersom vi spenderar natten så nära slottet blir vi utrustade med krucifixer och vitlök. Lunch och middag ingår.

DAG 3 SIGHISOARA

Vi lämnar Draculas slott på en brant klippa bakom oss och färdas mot Sighisoara. På vägen dit stannar vi till i staden Brasov, där vi får en guidad rundtur av den gamla staden och promenerar förbi Svarta kyrkan. Efter rundturen kommer det finnas fri tid för lunch på egen hand, samt shopping på gågatan och i små mysiga gränder kring gamla staden.

På eftermiddagen lämnar vi Brasov och åker mot Sighisoara. Ett till stopp gör vi i en genuin saxisk by, där vi hälsar på hos en hovslagare som utför sitt arbete på traditionellt vis. Efter detta besök blir det dags att bege sig mot Transsylvaniens pärla, den medeltida staden Sighisoara. Det blir en intressant guidad promenad på medeltida citadellet som avrundas med middag i Vlad pålspetsaren “Draculas” födelsehus. I Sighisoara övernattar vi på ett trevligt centralt hotell. Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 4 SIBIU

Efter frukost är det dags att lämna Sighisoara. Vi åker mot Sibiu genom vinregionen Tarnave, och kommer till fåraherdebyn Sibiel vid lunchtid. Här blir vi gäster på en rustik innergård som ägs av en fåraherdefamilj. De har bjudit in en autentisk fåraherde som kommer berätta om traditionen med detta typiskt rumänska yrke. Här kommer vi även ha en vinprovning av de mindre kända men verkligen utsökta rumänska vinerna till den hemlagade lunchen. Efter lunch når vi staden Sibiu eller Hermannstadt på tyska, där vi checkar in på ett trevligt hotell. Vi får en guidad promenad genom Sibiu för att upptäcka mer av saxiska Siebenbürgen, som den tysktalande befolkningen bosatt här kallar Transsylvanien. Sibiu, även kallad “staden med tusen ögon” har en mystisk charm och ett underbart utbud av butiker och restauranger för fritiden som kommer efter den guidade turen. Vår guide bistår som vanligt med tips om restauranger för middag på egen hand och tips på livliga pubar med spännande ölsorter. Lunch ingår, middag på egen hand.

DAG 5 SINAIA

Efter en förmiddag i Sibiu med tid för shopping och lunch på egen hand, åker vi mot Karpaterna igen. Vi stannar vid en vinkällare, som är kunglig hovleverantör av mousserande vin. Vi besöker vinkällaren för att få reda på champenoise metoden som används här sedan 1902, provsmakar olika mousserande vinsorter och äter en fin avskedsmiddag, ackompanjerade av live gitarrmusik från en folkkär rumänsk trubadur. Vi checkar in på ett närliggande hotell. Lunch på egen hand, middag ingår.

DAG 6

Efter en lugn start på dagen med sovmorgon och lite egen tid så hämtas vi upp för en sista gemensam lunch. På eftermiddagen gör vi ett besök till Peles slott, kungafamiljens forna sommarresidens byggd i vacker nyrenässansstil, innan vi fortsätter tillbaka till Bukarest där vi tar avsked av vår guide som säger ’’La revedere’’.

Hotell

BRAN / Casa din BranBRAN / Casa din Bran
BRAN / Casa din BranBRAN / Casa din Bran

BRAN / Casa din Bran

Precis nedanför legendariska Draculas slott ligger trevliga Casa din Bran. Med ljusa och bekväma rum, och en tjusig liten restaurang samt en terrass med utsikt mot de skogsrika bergen, är detta lilla hotell en perfekt utgångsplats för våra utflykter till alla sevärdheter i området.

Hotellets hemsida

BUKAREST / Europa Royale HotelBUKAREST / Europa Royale Hotel
BUKAREST / Europa Royale HotelBUKAREST / Europa Royale Hotel

BUKAREST / Europa Royale Hotel

Modernt hotell med perfekt läge i hjärtat av Bukarest centrum och ett stenkast från gamla stans sevärdheter. Fina rum, många med utsikt över stadens takåsar. Restaurang och bar finns på hotellet.

Hotellets hemsida

SIBIU / Plaza 35 AparthotelSIBIU / Plaza 35 Aparthotel
SIBIU / Plaza 35 AparthotelSIBIU / Plaza 35 Aparthotel

SIBIU / Plaza 35 Aparthotel

Nytt och omtyckt hotell med stilrena och trevliga hotellrum. Bra läge med närhet till Sibius sevärdheter.

Hotellets hemsida

SIGHISOARA / Hotel KoronaSIGHISOARA / Hotel Korona
SIGHISOARA / Hotel KoronaSIGHISOARA / Hotel Korona

SIGHISOARA / Hotel Korona

Nytt hotell med utomhuspool, precis nedanför det medeltida citadellet, med rymliga rum, med klassisk inredning. Hotellet har inte hiss.

Hotellets hemsida.

SINAIA / Sinaia Hotel InternationalSINAIA / Sinaia Hotel International
SINAIA / Sinaia Hotel InternationalSINAIA / Sinaia Hotel International

SINAIA / Sinaia Hotel International

Stilrent och centralt beläget hotell i Sinaia beläget vid foten av Karpaterna. Hotellet av mycket god standard erbjuder bekväma rum, flera restauranger, en cocktailbar samt en härlig SPA avdelning.

Hotellets hemsida

Vi reserverar oss för ändringar gällande faciliteter och beskrivning. Det händer att vi ibland tvingas byta ut namngivna hotell, men då sker det mot likvärdig eller högre standard. Tänk på att bilder som visar hotellrum, särskilt på hotellets egna hemsida, ibland är missvisande och visar rum med högre standard än standardrum.

Resan inkluderar

 • Flyg i ekonomiklass med Austrian Airlines till Bukarest tur och retur med byte i Wien.
 • Fem nätter med del i dubbelrum på hotell av god standard.
 • Svensktalande guide.
 • Medföljande representant från tidningen vid min 18 deltagare.
 • Fullständigt program inklusive samtliga entréavgifter.
 • Frukost alla dagar samt åtta måltider inklusive mineralvatten.
 • Dricks till lokala guider, chaufförer och bagagebärare.
 • Alla transporter på resmålet.
 • Flygskatter och säkerhetsavgifter.

Övrig information

Enkelrumstillägg: 1 600 kr/person för fem nätter.
(Enkelrumstillägg tillkommer för dig som reser ensam). Du kan alltid lämna önskemål om att dela rum. Hittar vi någon att dela med återbetalar vi enkelrumstillägget.

BOKA RESA